Εμβόλιο Κίτρινου Πυρετού!

9 Ιουλίου, 2016

Εμβόλιο Κίτρινου Πυρετού

Όσοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν οποιοδήποτε ταξίδι εκτός Ελλάδας, θα πρέπει προηγουμένως να γνωρίζουν όσο γίνεται περισσότερα για την υγειονομική κατάσταση της χώρας που θα επισκεφθούν. Σε όλους γενικά τους ταξιδιώτες παρουσιάζεται, σε άλλοτε άλλο βαθμό, πτώση της δυναμικότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος, πράγμα που επιβαρύνει όσους έχουν ήδη κάποιο βαθμό ανοσοκαταστολής από διάφορες αιτίες (εγκυμοσύνη, μεγάλη ηλικία, χρόνια νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.).

Απαραίτητα εμβόλια

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκοσμίου Οργάνωσης Υγείας το μόνο υποχρεωτικό εμβόλιο γι’ αυτούς που ταξιδεύουν σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής και Νότιας Αμερικής είναι του κίτρινου πυρετού.

Άτομα που ταξιδεύουν σ’ αυτές τις περιοχές πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ότι έχουν εμβολιαστεί για κίτρινο πυρετό. Αλλιώς κινδυνεύουν να έχουν προβλήματα κατά τη διέλευσή τους από διάφορες χώρες (έστω και transit) και όταν επιστρέψουν να μην τους επιτραπεί η είσοδος. Μερικές χώρες απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον κίτρινο πυρετό από όλους τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές που θεωρούνται “μολυσμένες” από κίτρινο πυρετό.

Χορηγείται από το γραφείο εμβολιασμών της Διεύθυνσης Υγιεινής. Το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού είναι ασφαλές και χορηγείται από ηλικίας 6 μηνών και άνω. Είναι αποτελεσματικό μετά από 10 μέρες και κρατάει εφ’ορου ζωής. Το πιστοποιητικό γίνεται αποδεκτό 10 μέρες μετά από την ημερομηνία που έγινε ο εμβολιασμός.

Αντιδράσεις από το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού δεν είναι συνηθισμένες και γενικά είναι ήπιες. Λιγότερο από 10% των εμβολιαζόμενων έχουν ελαφρά κεφαλαλγία, μυαλγίες και χαμηλό πυρετό 5-10 μέρες μετά από τον εμβολιασμό.

Ειδικές προφυλάξεις

Άτομα που έχουν ευαισθησία σε αυγά ή προϊόντα που περιέχουν αυγά πρέπει να το αναφέρουν. Σε περίπτωση που δεν επιτρέπεται η διενέργεια του εμβολίου θα τους χορηγηθεί επιστολή ότι αντενδείκνυται ο εμβολιασμός. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου και οι κίνδυνοι από αυτό πρέπει να αξιολογηθούν για κάθε περίπτωση χωριστά.  Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε εγκυμονούσες γυναίκες και άτομα με ανοσοκαταστολή ή ανοσοανεπάρκεια (Λευχαιμία, Λεμφώματα και άλλα κακοήθη νοσήματα), ασθενείς σε χημειοθεραπεία για καρκίνο ή ακτινοθεραπεία κ.α. όπου αποφεύγουμε τον εμβολιασμό (όπως συμβαίνει και με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο που περιέχει ζωντανό ιό). Εν τούτοις αν δεν μπορεί να αποφύγει η εγκυμονούσα γυναίκα το ταξίδι ο κίνδυνος να νοσήσει από κίτρινο πυρετό θεωρείται πιο σοβαρός από τον θεωρητικό κίνδυνο για το έμβρυο από το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού. Έτσι μετά από αξιολόγηση το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού μπορεί να επιτραπεί μετά από τον 6ο μήνα της κύησης για περιοχές αποδεδειγμένου κινδύνου.

Χρήσιμες πληροφορίες για Εμβόλιο του Κίτρινου Πυρετού

Συνίσταται κάθε ναυτικός ή ταξιδιώτης για την δική του ασφάλεια, πριν μπαρκάρει, να εμβολιαστεί για τον κίτρινο πυρετό.

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται στις κατά τόπους διευθύνσεις υγιεινής έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία.

Την ημέρα του προγραμματισμένου εμβολιασμού προσκομίζετε ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο). Εάν πρόκειται να γίνουν και άλλα εμβόλια αυτά γίνονται την ίδια ημέρα.

 

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com